top of page
Color logo - no background.png

Elfrida Andrée

12. mars kl. 16:00
Galleri Athéne


Julie Yuqing Ye, piano
Christopher Tun Andersen, fiolin
Hallvard Steinhovden, cello

 

Elfrida Andrée ble født i Visby i 1841 og var en svensk komponist, organist og dirigent. 

Hun var en pioner på mange mange områder. Som 16-åring ble hun den første kvinnen i Sverige til å ta organisteksamen. Noen år senere bidro hun og faren til en lovendring som tillot kvinner å søke organiststillinger, i tillegg til en lovendring for at kvinner kunne jobbe i telegrafyrket. 

 

På 1860-tallet fikk Elfrida Andrée jobb i begge yrkene, som den første kvinnen i Europa til å være domkirkeorganist, og blant de første kvinnene i landet til å jobbe på Telegrafverket. 

Hennes rundt hundre komposisjoner, mange av dem store verk, plasserte henne også i den til da fullstendig mannsdominerte komponisteliten. 

Hun dirigerte ved flere anledninger selv sine orkesterverk, noe som også var høyst uvanlig på den tiden. Hennes første pianotrio i c-moll, som ble skrevet mens hun var student, ble ikke utgitt før 2004, 75 år etter hennes død. Pianotrio i g-moll skrev hun i 1883, og den ble et av hennes mest populære verk.

Utøvere:

Julie Yuqing Ye har som solist og kammermusiker konsertert i Europa, og holdt konserter i blant annet Den Norske Opera og Ballet, Oslo Konserthus, Edvard Grieg Museum på Troldhaugen og Wigmore Hall og Milton Court Concert Hall i London.

 

Julie ferdigstilte Diplomstudiet på Norges Musikkhøgskole i 2018, etter å ha tatt master- og bachelorutdanning ved Guildhall School of Music and Drama i London. I løpet av den tiden gikk hun hos Marianna Shirinyan, Håvard Gimse, Charles Owen og Katya Apekisheva. Hun studerte også hos Alessandra Georgia Brustia under utveksling på Claudio Monteverdi Conservatorio i Bolzano, og gikk i mange år hos Einar Steen-Nøkleberg på Barratt Due musikkinstitutt. Hun bor for tiden i Oslo der hun frilanser og underviser piano.

Christopher-Tun-Andersen_H5A3463.jpg

Christopher Tun Andersen begynte å spille fiolin som fireåring hos professor Isaac Schuldman. 15 år gammel debuterte han med St. Petersburgs Statlige Symfoniorkester under ledelse av dir. Alexander Kantorov. Siden den gang har han spilt med dette orkestret i St. Petersburgs legendariske konsertsaler og framført fiolinkonserter av Mendelssohn, Tchaikovsky og Brahms.

Christopher har gjort sine master- og profesjonelle studier hos Pinchas Zukerman (Pinchas Zukerman Performance Program) ved Manhattan School of Music, en av verdens fremste musikkutdanningsinstitusjoner. I 2019 fortsatte Christopher med sine studier på Solistklassen ved Det Kongelige Danske Musikkonservatoriet i København hos Peter Herresthal.

Christopher er prisvinnende deltaker i flere internasjonale fiolinkonkurranser, bl.a. XV International Tchaikovsky Competition i Moskva i 2015. Han har vunnet 2. pris i den Internasjonale fiolinkonkurransen i Wörthersee Østerrike i 2007, 1. pris i den største nasjonale fiolinkonkurranse i Tyskland «Jugend Musiziert» det samme året og Heifetz prisen i IV International Jascha Heifetz Violin Competition i 2013. I året 2020 fikk han 1. pris i Serguei Azizian fiolinkonkurranse i København.

Christopher har også vært solist med internasjonale orkestre slik som Berliner Symfoniker i Berlin filharmonien, Glinka Capella i St.Petersburg, Bergens Filharmoniske Orkester, Moskva Kammerorkester, Minsk Statlige Kammerorkester, Trondheim Symfoniorkester og Kringkastingsorkesteret.

25.august 2021 hadde Christopher sin debutkonsert i København med følgende uttalelse: «Stort instrumentalt overskudd, virtuositet, og lysende fiolintone».

Han har deltatt flere ganger på Oslo Kammermusikkfestival, og spilt kammermusikk med bl.a. Arve Tellefsen og Pinchas Zukerman. I 2021 urfremførte han hele «Bulls’hit» av O.A.Thommessen, med meget god kritikk i Ballade.

Christopher spiller på en fiolin bygget av G.B. Guadagnini, Milano 1753, utlånt av Anders Sveaas` Almennyttige Fond.

Hallvard.jpg

Hallvard Steinhovden er en cellist fra Ålesund med bachelor fra Trondheim/Århus og master fra Tromsø. Han har etter studier vært bosatt i Oslo og frilanset i de fleste norske orkestre. I tillegg til å vært solist med blant andre Arktisk Filharmoni og Ålesund Symfoniorkester er han en aktiv kammermusiker, og spiller jevnlig konserter både innenlands og utenlands. Hallvard legger mye ære i å være en allsidig musiker, noe som har resultert i mange spennende plateprosjekter, samarbeid og turnéer på tvers av sjangre. I 2021 starta Hallvard i stillinga som festivalsjef for Fjord Cadenza.

bottom of page