Agnessa Dzodtsoeva

f. 1944

9. mar 2019

kl. 16:00

Agnessa Dzodtsoeva ble født i Tbilisi (Georgia). Seks år gammel viste hun talent for musikk, og som barn gikk hun på musikkskolen i byen Vladikavkaz  (Nord-Ossetia). 14 år gammel vant hun førsteprisen i en konkurranse om utøvende musikk for det 20. århundre.  

 

I 1968 fullførte hun studier ved det russiske musikkakademiet  i Moskva, og fikk sin mastergrad i musikkvitenskap, komposisjon og piano. Hun flyttet til Irak etter å ha giftet seg med Fikri Bashir, og siden har hun arbeidet som konsertpianist, komponist, musikklærer ved Musikk-og ballettskolen og Kunstinstituttet, og har vært involvert i organseringen av konserter, musikkeventer og festivaler. 

 

Sammen med sin ektemann er Agnes en av grunnleggerne av Musikk- og ballettskolen og Bagdad kammerensemble, og hun har deltatt i reorganisering av Symfoniorkesteret. I 1990 fikk hun førsteprisen i komposisjon av Kultur- og informasjonsdepartementet (Bagdad).

 

Siden 1992 har hun bodd i Amman, Jordan. Hun har arbeidet ved det nasjonale musikkonservatoriet og deltok i Jarash-festivalen i 1994, 1995 med sine egne komposisjoner. I 1996 deltok hun i Vårfestivalen i Paris og den 10. internasjonale konferansen for «Kvinner i musikken» i Los Angeles, og hun bidro ved Fuiggi-festivalen hvor hun ble utnevnt til æresmedlem i Adkins Chiti-stiftelsen.

 

I 1998 fikk hun en medalje fra den italienske statsministerens kontor for like muligheter for menn og kvinner. I 1999 fikk hun en offisiell tittel fra International Order of Merit (I.O.M.). I 2000 etablerte hun den Arabiske alliansen for kvinner i musikken, og deltok ved den 27. International Millennium Congress on Arts and Communications i Washington DC, hvor hun mottok en utmerkelse for sin deltakelse. Hun deltok samme år også ved UNESCOs festivale for kvinnelige skapere i Saloniki. 

 

Agness Bashir er omtalt i verker som «Whos is who in music» og «Five Hundred leaders of Influence in the Art of 20th Century». 

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now